Hegyeshalom

Hegyeshalom nagyközség Magyarország leghíresebb vasúti és közúti határállomása, Győr-Moson-Sopron megyében található. A Budapest-Bécs vasútvonal, az M1-es autópálya és az 1. számú országos főútvonal révén Nyugat-Európa keleti kapuja.

A trianoni békeszerződés után a település az ország legfontosabb határállomása lett. Vámhivatal, vasutas- és pénzügyőrlakások épültek, a lakosság nagyobb számú alkalmazotti létszámmal egészült ki. A nemsokára nagyközségi besorolást kapott település, városias demográfiai mutatókkal rendelkezett.

Hegyeshalom a második világháborúban súlyos károkat szenvedett. 1945-ben amerikai légitámadás sújtotta, majd ezt tetézte a lakosság 1946-os kitelepítése: 589 német származású lakosnak kellett elhagynia a községet.

Kiemelt határállomás szerepe révén a háború után gyorsan újjáéledt. A vasút, a kavicsbánya és a határátkelő kb. 1000 helybéli embernek biztosított munkát. Az egykor jelentős mezőgazdaság még egy ideig virágzott, de napjainkban már csak 2-3 család műveli. Az alkalmazottak hagyományosan a MÁV-nál, a határőrségnél és a vámszerveknél dolgoztak, Magyarország schengeni csatlakozása után azonban ezek a munkahelyek drasztikusan visszaestek. A lakosság jelentős része Ausztriába ingázik, és ott dolgozik. Fogadó-átbocsátó állomás helyzetéből adódóan egy kisebb rész a határállomásra települt turizmusban, a vendéglátásban is foglalkoztatott.

Természetes folyóvize az északi oldalon kanyargó Lajta folyó. A település egyetlen nyersanyagforrását a homokos, löszös iszapfelszíne alatt található vastag kavicsréteg jelenti. A sok évtizedes intenzív kavicskitermelés több mint 100 hektáros bányatavat hozott létre, amely Csemeztanya felé egyre bővül. Legnagyobb részét horgászhelyként, illetve üdülőközpontként hasznosítják.

Hegyeshalom kétszáz éves címerében a strucc a gyorsaság és az éberség királyi tulajdonságát jelképezi, az ezüstpatkó pedig a jómódnak, a szerencsének a szimbóluma.

Látnivalók:

  • Árpád kori katolikus templom
  • Klasszicista stílusú evangélikus templom
  • Stettni-tó

A katolikus templom mögött található halban gazdag horgásztó. Parkosított partja pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas. Szabadtéri színpadja és a tó környezete nyaranta számos rendezvénynek ad otthont.

  • Bányató

Hegyeshalom déli határában található. Nagysága kb. 100 hektár, amit még most is aktívan bányásznak. Ennek ellenére a környékből sokan járnak ide: a búvárok pl. órákat autóznak a helyenként 40-50 méter mély ivóvíz tisztaságú tó miatt, ami országosan is ritka. Ezenkívül nyaranta fürdőzök, szörfösök és horgászok veszik birtokba. A fürdőzők számára megközelíthető az Orgona utca felől a vasúti átjárón keresztül.

 

Hotel Paprika M1

cards

ctop-foot-tickets2

App Store

9222 Hegyeshalom, Miklóshalmi út 1. • Telefon: +36 96 568 210 • Fax: +36 96 220 302 • E-mail: info@paprikacsarda.hu